Wildlife Encounters - 9th - 12th grade
Lesson 2: Wildlife Populations

Natural History of the Fox Sparrow

fox sparrow

Diet: seeds, insects, berries


Habitat: grasslands, forests, urban/backyard


Movement: migrate south during winter


Territory and range: 200-300 square feet


Conspecific interactions: not typically found in flocks


Interspecies interactions: few


Reproduction: mating in spring, lays 2-5 eggs


Care of babies: both parents feed babies (chicks)


Behavior: forage on ground by scratching at leaf litter


Interesting facts:

  • Prefer conifer trees
  • 4 different morphs (Red, Sooty, Slate-colored, Large-billed)!

Back to Lesson
Next Button